bokow_logo_300
bokow-logo-menu

Nasilenie występowania barszczu Sosnowskiego na terenie woj. małopolskiego

Dotyczy pisma Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Krakowie na temat nasilenia występowania barszczu Sosnowskiego na terenie Małopolski.

Pismo Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Krakowie dot. ostrzeżenia o nasileniu występowania barszczu Sosnowskiego na terenie woj. małopolskiego

2008-07-17-barszcz-sosnowskiego

Barszcz Sosnowskiego trafił do Polski w latach 50. jako dar radzieckich uczonych z Wszechzwiązkowego Instytutu Uprawy Roślin w Leningradzie. Zaczęto go uprawiać jako roślinę paszową na skalę przemysłową w Małopolsce w latach 70. Jego uprawa szybko wymknęła się spod kontroli i rozprzestrzenił się samorzutnie w niektórych regionach Polski. Okazał się rośliną szkodliwą dla zdrowia ludzi i zwierząt. U zwierząt powoduje podrażnienie przewodu pokarmowego, biegunkę, nudności, krwotoki wewnętrzne. U ludzi – zapalenie skóry, powstawanie pęcherzy, zapalenie spojówek. Włoski na łodygach i liściach wydzielają parzącą substancję, która zawiera furokumaryny. Te szkodliwe właściwości ujawniają się w wysokich temperaturach i przy dużej wilgotności powietrza.

Źródło: PAP/interia.pl/wikipedia

Poinformuj innych o tym artykule
Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Informuj mnie o nowościach na stronie

Nasza strona na Facebook'u

Kalendarz PUBLIKACJI
październik 2024
PWŚCPSN
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031